Het Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen e.V. houdt 1 keer per jaar een veulenkeuring en stamboek opname in Nederland.
Goed om te weten
Om mee te kunnen doen aan de keuring moet je lid worden van het Duitse Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen e.V.. Er is geen Nederlands stamboek voor Schwarzwälders, daarvoor zijn er te weinig van deze paarden in ons land.
Het inschrijfformulier om lid (Mitglied) te worden kunt u vinden op de website van Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen, onder download: Eintrittserklärung Blanko Niedersachsen. (Voor de contributie zie ook onder download, Beitrags- und Gebührenordnung).
De veulenkeuring wordt logistiek georganiseerd door de Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland, maar je hoeft geen lid te zijn van deze vereniging om aan de keuring te kunnen deelnemen.
Aanmelden voor de veulenkeuring/stamboekopname merrie
Wij sturen de leden een mailbericht waarin staat hoe men zich kan aanmelden. Niet leden kunnen het beste de Facebookpagina van de vereniging in de gaten houden of deze website raadplegen. Je kan je ook opgeven door op tijd een mailbericht te sturen naar keuring@sfvn.nl. Je moet dan over de juiste papieren beschikken en je paard moet over de juiste entingen hebben gehad (volgens de norm van het KNHS) Het secretariaat van de vereniging kan met jou alles doornemen en waar wat ontbreekt helpen dit mogelijk op te lossen. Dit heeft ook tijd nodig dus meld je op tijd aan.
Let er op dat als je een merrie aanmeldt voor stamboekopname dat je ook in het bezit bent van de Eigentumsurkunde. Het Duitse stamboekbureau schrijft je merrie alleen in als je eigenaar bent volgens de Duitse regelgeving. Dit toon je in Duitsland aan met een Eigentumsurkunde. (Bij de aankoop van jou paard moet dit Eigentumsurkunde samen met het passpoort aan jou overhandigt zijn).
Uw paard moet beschikken over een geldig en sluitend inentingsbewijs (norm knhs).
Voorbereidingen voor de keuring
Je wilt je natuurlijk goed voorbereiden op deze keuringsdag. Dit begint met de eventuele aanschaf van een mooi hoofdstel voor de merrie en een halster voor het veulen. Het mooiste is als het hoofdstel van de merrie dezelfde kleur heeft als het halster van het veulen. Bijvoorbeeld wit of zwart.
Het advies is om 4 á 5 weken voor de keuring de manen van het veulen te scheren. Waarom? Schwarzwälder veulens worden geboren in vos kleur.
Dit zijn dan ook in de manen. De manen die uitgroeien zijn lichter van kleur. Als je de puntjes er niet af knipt blijft er een vos ‘tufje’ aan zitten. Ook kan de jury op de keuring zo beter de hals van het veulen beoordelen.
Uiteraard zorg je dat je merrie en veulen netjes zijn gewassen en gepoetst, hoeven recentelijk bekapt en is het ook aan te raden de staart meerdere dagen achter elkaar te wassen voor een optimaal resultaat.
Niet alleen je merrie en veulen moeten er netjes uit zien. Ook de voorbrenger moet netjes zijn gekleed. Alle mensen die in de ring lopen met hun paard en of veulen raden wij je aan om een zwarte broek aan te trekken en witte bovenkleding. Bedenk dat je na afloop van de rubriek zelf met je eigen merrie en veulen in de ring moet lopen. Het ziet er verzorgder uit als je ook aandacht aan je eigen kleding schenkt. Dus ook voor de eigenaren wordt geadviseerd om een donkere broek en een wit shirt of een verenigingsshirt te dragen. Een verenigingsshirt kan je bij ons aanschaffen. Klik hier om naar de verkooppagina te gaan.
Oefen thuis ook meerdere malen met het aan het halster en hoofdstel meelopen (stap en draf) van de merries en veulens, zodat ze op de keuringsdag hier niet door worden overvallen.
Hoe verloopt een keuringsdag
De dag begint met het schetsen van de veulens en een controle van de chip. De stokmaat van de merrie moet minimaal 1,48 meter zijn om opgenomen te kunnen worden in stamboek 1. Van de merries worden de stokmaat en omvang van het pijpbeen gemeten. Daarna start de keuring.
Veulenkeuring
De veulens (met halster) worden samen met hun moeder (met hoofdstel en bit) één voor één voorgesteld aan de keuringscommissie van stamboekvereniging Niedersachsen. De keurmeesters beoordelen het exterieur van de veulens.
Er is een rubriek voor merrieveulens en voor hengstveulens.
Nadat elk veulen afzonderlijk in de ring is geweest komen alle veulens nogmaals in de ring terug en lopen ze rondjes. Dan worden ze door de jury op volgorde gezet waarbij de beste uiteraard vooraan komt te lopen.
Op de keuring in IJzerlo zijn professionele voorbrengers aanwezig die dit tegen betaling voor je kunnen doen. Zij weten precies wat ze moeten doen om jouw Schwarzwälder(s) zo goed mogelijk voor de dag te laten komen, dus het is zeker aan te raden de aanwezigheid van deze voorbrengers te benutten!
Tijdens het moment waarop alle merries en veulens tegelijk in de ring zijn, moeten de eigenaren zelf met paard en veulen lopen. Soms duurt het wel 5 tot 10 rondjes voordat de jury eruit is en alle veulens op volgorde heeft gezet. Dan kunnen sommige veulens erg druk en onrustig (vooral hengstveulens worden nog wel eens baldadig) worden, dus is het belangrijk om iemand te hebben die het veulen goed de baas kan!
Nadat er een aantal rondjes zijn gelopen bepaalt de keuringscommissie wie 1e is geworden. Je krijgt ook te horen welke premie je veulen krijgt, 1a premie of 1ste premie
Stamboekopname merries
Ook is er altijd een rubriek voor merries die ouder zijn dan 3 jaar en nog niet zijn opgenomen in het stamboek voor koudbloedpaarden Niedersachsen. Deze merries (met hoofdstel en bit) worden ook eerst één voor één voorgesteld aan de keuringscommissie. Daarna komen ze nog een keer allemaal in de ring en worden ze op volgorde gezet. Je krijgt dan ook te horen of je merrie is opgenomen in het merrieboek 1 (Stutbuch 1), of in het merrieboek 2 (Stutbuch 2).
Afhankelijk van het aantal inschrijvingen zijn er soms 2 rubrieken, één voor merries van 3 t/m 6 jaar en één voor merries ouder dan 6 jaar.
Je kan met ons in contact komen door het contact formulier in te vullen of via info@sfvn.nl.
Heb je specifieke vragen dan kan je via de button hieronder een lijst met e-mail adressen downloaden. Zo komt jouw vraag bij de juiste persoon terecht.
Copyright © 2024 SFVN