Vorige activiteiten

Veulen keuring en stamboekopname van de merries, 14 september 2019

Zaterdagmiddag 14 september waren de Schwarzwälder Fuchsen van harte welkom bij HC de Achterhoek in IJzerlo voor de veulenkeuring en de stamboekopname merries.

Deze middag zijn 6 merrie veulens en 4 hengst veulens voorgesteld aan de keuringscommissie van het stamboek voor koudbloedpaarden van Niedersachsen.

Alle veulens zijn opgenomen in het veulenboek.

Daarna waren de stamboekmerries aan de beurt. In de leeftijdscategorie 3 t/m 6 jaar, zijn 7 merries beoordeeld en 3 merries in de leeftijdscategorie ouder dan 6 jaar.

Alle merries zijn opgenomen in stamboek 1 voor koudbloedpaarden van Niedersachsen.

Na de pauze showden de ruiters hun Schwarzwälder Fuchs aan het publiek in de rubriek best gaande Fuchs onder het zadel. Aan deze rubriek deden 5 merries mee en 4 ruinen.

Deze rubriek was nieuw vanwege ons 10 jarig bestaan. Met 9 Schwarzwälder Fuchsen in de rijbaan mogen wij wel zeggen dat deze rubriek zeer geslaagd was.

Vervolgens werden er 2 jonge hengsten van Jan Wolsink voorgesteld aan de keuringscommissie.

Deze dag werd afgesloten met de prijsuitreiking voor beste veulen en beste merrie van de dag. De keuringscommissie had nog een verrassing voor ons. Juwel-Elyn kreeg een Staatspremie en Emma een Verbandspremie. Het is voor de 1e keer dat tijdens onze stamboekopname deze premies zijn toegekend.

Klik hier voor de deelnemerslijst (incl. stamboom) en de uitslag

previous arrow
next arrow
Slider

Farm en Countryfair in Aalten, 21, 22 en 23 juni 2019

Op 21, 22 en 23 juni  was de Farm en Country Fair in Aalten. De Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland had daar ook een stand om dit mooie ras te promoten.

Sjaak Nas heeft ons heel goed geholpen. Elke dag kwam hij de Schwarzwälder Fuchs merrie Eira brengen met haar veulen.

Irma Papen heeft met haar Fuchs Pien op vrijdag en zaterdag een demonstratie gegeven. Zij liep ook mee met het rassendefilé.

Sandy van Batenburg heeft de zondag voor haar rekening genomen met haar Fuchs Monroe.

Langs deze weg willen wij Sjaak, Irma en Sandy bedanken voor jullie inbreng.


Voorjaarsrit, 11 mei 2019

Op zaterdag 11 mei kwamen 16 deelnemers in Appelscha samen voor de voorjaarsrit van de Schwarzwalder Fuchs Vereniging Nederland. Er waren 8 ruiters en 4 aanspanningen met in totaal 11 Schwarzwalder Fuchsen en 1 Fries. Zelfs uit Zeeland en Limburg kwamen fuchs liefhebbers naar het hoge noorden. En wat werd het een mooie zonnige voorjaarsdag!

We begonnen de dag met koffie en thee aan de grote picknicktafel op het aanspanterrein. Daarna gingen we optuigen en aanspannen en vertrokken wij rond 11 uur het Drentsfriesewold in. De rit voerde door de bossen, over heidevelden, langs landerijen en -niet te vergeten- via de spartelvijver voor honden en paarden. Bij dit meertje hebben we pauze gehouden en was er voor ieder de gelegenheid om lekker te gaan plonzen! Menig ruiter en menner werd nat en tot grote hilariteit ging er zelfs een paard liggen in het water en werd Pieter Hoogervorst kletsnat van top tot teen!

Na dit waterfestijn gingen we weer door in de richting van het aanspanterrein. Daar waren we rond 14 uur weer terug en hebben we nog gezellig nagezeten rond de grote picknicktafel met een hapje en drankje. ’s Avonds was er een afsluitende BBQ bij Annelies Stolp in Oosterwolde, die deze dag ook organiseerde.

previous arrow
next arrow
Slider

Hengstenshow, 9 februari 2019

Na de ledenvergadering werden de hengsten Maximus J en Remy gepresenteerd aan het publiek. Eerst werden deze hengsten aan de hand geshowd. Met dank aan Harm Bruil en Pascal Nahuis. Zij hebben een extra tandje bij moeten zetten. Het was onstuimig weer en dat had enigszins zijn weerslag op de hengsten. Knap gedaan mannen! Daarna werd Maximus J los gelaten in de rijhal. Maximus J wilde overduidelijk eerst even de benen strekken en begon met een flinke galop. Daarna liet hij zien hoe geweldig ruim hij kan draven. Daarna kwam Remy voor de 2e keer de rijhal binnen werd hij bereden door Pascal.

Maximus J en Remy zijn van Jakob Joussen die in Duitsland woont. Jakob was zelf ook aanwezig tijdens de hengstenshow om het aanwezige publiek de nodige informatie te geven over deze hengsten. Jakob heeft zijn hengsten gedurende het dekseizoen beschikbaar gesteld voor de Nederlandse Schwarzwälder Fuchs merries. Deze hengsten staan bij Sjaak Nas in Breedenbroek (tel: 06-53549653).

Zie voor meer informatie onder dekhengsten. De video van deze hengstenshow is te vinden op het YouTube kanaal van onze vereniging.


Lezing van het stamboek van Niedersachsen, 8 december 2018

Op 8 december 2018 heeft De heer Jan Roolfs van het stamboek voor koudbloedpaarden van Niedersachsen een lezing gegeven over o.a hoe wordt je merrie/hengst opgenomen in Stamboek 1 of 2. Wat houdt een Leistungsprüfung in.

We hebben vele vragen kunnen stellen en deze heeft Jan Roolfs zo goed mogelijk beantwoordt. We waren als verenging erg blij met de opkomst van 30 mensen. Wij willen de heer Jan Roolfs hartelijk danken voor zijn komst en goede uitleg.


Leistungsprüfung voor koudbloeden in Adelheidsdorf, 20 oktober 2018

Zaterdag 20 oktober 2018 is Bela de secretaris al vroeg van huis vertrokken om samen met de Familie Stähli uit Rhede (Duitsland) naar Adelsheidsdorf af te reizen. Daar werden de Leistungsprüfungen (behendigheidstest) voor koudbloeden afgenomen.

De Leistungsprüfung voor koudbloeden bestaat uit drie onderdelen:
● dressuur menproef;
● hindernisparcours met een lange boomstam;
● een slede trekken over een afstand van 1 kilometer met het gewicht van 25% van hun eigen lichaamsgewicht.

Er waren 5 hengsten en 8 merries die mee deden aan de Leistungsprüfung. De volgende rassen waren vertegenwoordigd: Rheinisch Deutsches Kaltblut, Hannoversches Kalblut, Schleswiger Kalblut, Süddeutsches Kalblut en natuurlijk de Schwarzwälder Fuchs Kalblut.

Om 9.00 uur begonnen de dressuurproeven. Hierbij neemt ook een gastmenner de leidsels over.

Vervolgens moesten de paarden een parcours afleggen met een lange boomstam. Hierbij moeten de paarden ook stilstaan zonder dat ze mogen worden vastgehouden. Wel staat er voor de veiligheid iemand voor het paard.

Ten slotte moeten de paarden hun behendigheid tonen tijdens het laatste onderdeel, het slede trekken. De paarden moeten dan 1 kilometer lopen met een slede met het gewicht van 25% van hun eigen lichaamsgewicht. Ook bij deze test loopt er iemand voorop mee voor de veiligheid. Tijdens deze proef moeten ze ook 3 keer volledig stil staan en weer aanzetten. Dit is een zware proef.

Wat mogen wij trots zijn. De Schwarzwälder hengst Ratin is 1e geworden met 8.29 punten bij de hengsten. Ratin (zoon van de hengst Ravel HPH, uit de merrie Merle E. St., vader Diflor) is in Nederland gefokt door Marja de Bruijn.

Aan Jonas Bartels van Schwarzwälderhof Bartels alle lof want hij heeft Ratin getraind met een 1e plaats als resultaat.

Bij de merries is de Rheinisch Deutsches Kaltblut merrie Caro 1e geworden met 8.71 punten en de merrie van de familie Stähli, Flauschi, is 2e geworden met 8.28 punten. Om deze proef te halen met je minstens 7.00 punten hebben behaald.

Wir haben dieser Bilder von Marianne Schwöbel bekommen um auf unsere Website zu platzieren. Wir möchten Marianne sehr dafür danken.


Veulenkeuring en stamboekopname merries, 8 september 2018

Op zaterdag 8 september organiseerde de Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland in samenwerking met het Stammbuch Für Kaltblutpferden Niedersachsen de jaarlijkse veulendag en stamboek opname.

Op de inmiddels vertrouwde locatie van HC de Achterhoek in IJzerlo werden dit jaar een record aantal veulens ( 10 st. ) en merries ( 10st. ) gekeurd en opgenomen in het stamboek. De jury, bestaande uit Ulrike Struck, Jan Roolfs en Karsten Depenau waren zeer onder de indruk van de kwaliteit van de veulens.
Vooral de goede bewegingen in draf was hen positief opgevallen. We zijn op de goede weg in Nederland, zelfs zo goed dat 2 Duitse fokkers al hebben aangegeven om in 2019 ook op onze keuring van de partij te zijn!!

De dag begon met het schetsen van de veulens en het opmeten van de merries die in het stamboek werden opgenomen Tevens hebben vele eigenaren hun paard op naam kunnen zetten.

Klik hier voor de deelnemerslijst (incl. stamboom) en de uitslag

Aan het einde van de keuring was het tijd om de dagwinnaars bekend te maken.

Bij de veulens was merrie veulen Fiona v. Vogt – Rubin de dag winnaar en bij de merries was het Sien v. Vogt – Donnergroll.

In het restaurant was een dia presentatie te zien en er was een loterij waar leuke prijzen te winnen waren. Veel prijzen werden ter beschikking gesteld door onze sponsors. De parkeerregelaar zorgde er voor dat alle auto’s en trailers goed konden worden geparkeerd en de voorbrengers hebben ervoor gezorgd dat de paarden en veulens zich op z’n best konden laten zien.

Het organiseren van deze dag kost enorm veel tijd en moeite en zonder de hulp van alle vrijwilligers, sponsoren en de medewerking van HC de Achterhoek is het onmogelijk om zo’n prachtige dag te realiseren. Heel veel dank hiervoor en we hopen dat we in 2019, als onze vereniging 10 jaar bestaat, in samenwerking met alle leden weer zo’n mooi evenement kunnen organiseren!!

Schrijf maar alvast in uw agenda: 14 september 2019 bij HC de Achterhoek de jaarlijkse veulen dag en 10 jarig bestaan van onze Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland!!

previous arrow
next arrow
Slider

Paard & Erfgoed, 2 september 2018

Afgelopen zondag 2 september was de Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland aanwezig op de buiten fair Paard & Erfgoed. Dit is een buitenfair welke georganiseerd wordt door Hoeve Boschoord in Doldersum. Hier werken cliënten en begeleiders samen om er een mooie dag van te maken.

Er waren diverse honden shows en natuurlijk diverse paardenshows het was een spektakel voor het hele gezin. Er waren leerzame demonstratie en hele spannende stunts met paarden.

Natuurlijk mocht het vliegende tapijt met vier grote Belgen ervoor niet ontbreken.

Er waren ook enkele paardenrassen aanwezig, zoals de Shire, de Tinker, de Fell pony, de IJslander en …. de Schwarzwälder Fuchs.

Wij hadden een merrie met veulen meegenomen. Dit was een groot succes. Het was een geslaagde en gezellige dag we hebben veel mensen gesproken en vele wisten van het bestaan van het ras. Sommige mensen konden we veel informatie geven over het ras en de vereniging.
Merrie en veulen lieten de eigenschappen van het ras goed naar voren komen rust en mensgericht.

Het veulen vond alle kinderen zo leuk dat hij op een moment even een rustpauze had genomen. Maar ineens hoorde hij een kinderstemmetje en kwam in draf naar het hek gelopen.
Het was een zeer goed georganiseerd evenement .

Volgend jaar zeker weer. Wie gaat ermee dan kunnen we met onze Schwarzwälder Fuchsen de veelzijdigheid laten zien!!!

previous arrow
next arrow
Slider

Veulenkeuringen in het Zwarte Woud, 9 t/m 12 augustus 2018

In augustus vinden in het Zwarte Woud traditioneel de veulenkeuringen van de Schwarzwälder Pferdezuchtgenossenschaft e.V. plaats. Met een paar enthousiaste fokkers en liefhebbers zijn wij ook dit jaar weer naar het prachtige Schwarzwald afgereisd om daar getuige te zijn van dit mooie evenement.

Dit jaar was op donderdag 9 augustus de keuring in St. Märgen en daar werden 59 veulens gekeurd. Onder een stralend blauwe lucht werden de mooi verzorgde merries en veulens aan de jury voorgesteld. Toen het weer echter in korte tijd omsloeg werd het laatste deel van de keuring en de huldiging van de winnaars voortgezet in de rijhal. Totaal zijn er in St. Märgen 18 veulens met goud bekroond. Vele vrijwilligers zorgde er die dag voor om alle aanwezigen van “Kaffee mit selbst gebacken Kuche” en “Bratwurst und Bier” te voorzien.

Lees verder

Op zaterdag 11 augustus was het de beurt aan Waldkirch-Kohlenbach om 38 veulens aan het oog van de jury voor te stellen. Het weer was prachtig en het bleef gedurende de hele dag warm, met een verkoelend wolkje in de middag. In Waldkirch-Kohlenbach zijn er 11 veulens met goud bekroond. De punten worden onderverdeeld in Zilver en Goud. Zilver betekend 28-33.5 punten en goud is 34 punten en meer.

Dit jaar was goed te zien dat de verandering van het type Schwarzwälder, die enkele jaren geleden is ingezet van werkpaard naar meer rijpaard) goed tot uitdrukking kwam in de gefokte veulens. Het exterieur heeft over het algemeen een wat luxere uitstraling maar aan de bewegingen wordt nog gewerkt. De jury was zeer tevreden over de kwaliteit van de aangeleverde veulens.

Als bestuur van de SFVN hebben we met verschillende mensen contacten onderhouden en we hebben een verkennend gesprek gehad met de vertegenwoordiging van Landgestüt Marbach. Zij waren zeer content met de aanwezigheid van Nederlandse fokkers die serieus met de toekomst van de Schwarzwälder Fuchs bezig zijn. In de toekomst willen wij de banden met Marbach verder aanhalen en wellicht samen met hen tot een betere samenwerking met betrekking tot het fokken.

Ook in Waldkirch-Kohlenbach was een leger aan vrijwilligers die voor het eten en drinken zorgde. Op zaterdagavond was er zoals altijd een feestavond waar iedereen zich in de overvolle tent tegoed kon doen aan bier en schnaps en gezelligheid. Dit jaar werd de avond opgeluisterd door Martin Wangler alias “Fidelius Waldvogel”, een lokale komiek die in bijna onverstaanbaar plaatselijk dialect een conference gaf. De avond was een groot succes en tot in de late uurtjes was het heel gezellig.

Op zondag 12 augustus was er op het keuringsterrein een showprogramma, waar tientallen Fuchsen onder het zadel en aangespannen konden worden bewonderd.

Hieronder is ook het verslag van Jo Derikx te lezen. Jo is ook mee geweest naar deze keuring.

Hier een kort verslag van de veulenkeuring uit de kern van de fokkerij.

Het aan reizen op de vrijdag verliep niet zoals ik gehoopt had, 2 maal file. Vertraging dik 2,5 uur. Hierdoor kwam ik behoorlijk laat bij het hotel. Nadat ik me gemeld had bij de receptie mocht ik gelijk aan schuiven bij de al eerder aangekomen SFVN leden. Na wat nagepraat te hebben over de reis en de paarden thuis, ging ik vroeg naar bed want zaterdagmorgen om exact 9.00 uur begint de veulenkeuring.

Het keuringsterrein ligt maar 150 meter van het hotel, je kunt het niet beter treffen. Het terrein ligt in een prachtig dal. Een mooie omgeving en alleen daarom zou je er een bezoek moeten brengen. Wat verder opvalt is dat het terrein heel eenvoudig maar doeltreffend is ingericht zeker als je kijkt hoe de merries en veulens worden gestald. Precies om 9.00 uur werd gestart met de eerste merries en veulens. Dit ging door tot circa 12.00 uur, zodat een ieder wat kon eten en drinken. Het weer was prachtig, op de zondag, zelfs 38 graden. Als je erbij wil horen in het Schwarzwäld op zonnige dagen, dan moet je wel een strohoed dragen.

Er werden circa 40 veulens getoond waarvan er circa 10 mochten terug komen voor de finale. Omstreeks 16.00 uur werd de uitslag bekend gemaakt van de kampioen. De keuringscommissie vertelde dat dit nog niet alles over toekomst zegt. Er kan nog zoveel gebeuren en er zijn grote verschillen in leeftijden van de veulens en die vallen op deze leeftijd heel erg op. Wat mij zelf opviel is dat de merries over het algemeen niet zo groot waren en de veulens van de middaggroep in mijn ogen de betere waren.

De kledij van de voordragers is hier heel verschillend, modern of oud. Volgens mij mag het allemaal en het is ook nog een mooi gezicht. Je ziet blauwe kiel, zwarte broek en rode zakdoek. Of de moderne versie: zwarte broek, witte -, bruine – of zwarte polo en zwarte bodywarmer.

Zaterdagavond gingen we gezamenlijk uit eten, dit hadden we vrijdagavond afgesproken.

De zondag stond in het teken van het showen van de Schwarwälder en zijn vaardigheden. Vele aspecten kwamen aan bod zoals: voltige, carrousel, Hongaarse post, mennen en vele andere dingen. Een ding miste ik wel in dit bosrijk gebied, namelijk boomslepen. Na afloop en tussendoor kon je nog wat na praten met de fokkers en liefhebbers van dit paardenras.

Maandagmorgen terugreis naar huis gemaakt, deze keer verliep alles zonder problemen.

Al met al een mooie ervaring in prachtige omgeving en zeker de moeite waard om te bezoeken, want waar zie je zovele Schwarzwälder paarden als hier. Twee keuringen vlak bij elkaar met circa 100 veulens.

Jo Derikx

previous arrow
next arrow
Slider

Schwarzwälder Fuchs rit, 24 juni 2018

Op zondag 24 juni hebben wij de jaarlijkse Schwarzwälder Fuchs rit gereden. Dit jaar in het prachtige bos van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Wij hadden schitterend weer, niet te warm voor de paarden.
Alle deelnemers hebben genoten van deze rit in de bossen.

Ook de mensen van de organisatie hadden het erg naar hun zin. Zij hadden in het bos een picknickplaats ingericht waar de ruiters en aanspanningen 2x zijn langs gekomen. Zij hebben de deelnemers voorzien van een lunch, drinken, fruit en andere lekkere hapjes.

Het was ideaal dat de ruiters en aanspanningen los van elkaar de rit konden rijden en fijn dat ze op de pauzeplaats weer bij elkaar kwamen om gezellig met elkaar over de Fuchsen te kunnen praten.

Iedereen kijkt terug op een zeer geslaagde dag.

previous arrow
next arrow
Slider

Bezoek in Duitsland bij onze Schwarzwälder Fuchs contacten, mei 2018

Pascal Nahuis en de voorzitter van de Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland zijn op bezoek geweest in Duitsland om de geboren veulens van dit jaar te gaan bezoeken.

Bij de heer Jakob Joussen hebben wij het eerste veulen van de hengst Maximus bekeken en een nakomeling van de hengst Merten. De hengst Maximus komt na het dekseizoen bij Pascal te staan om zadelmak gemaakt te worden. Pascal heeft ook de hengst Remy onder het zadel gereden, hij was zeer braaf. Zie video: Pascal op Remy.

Vervolgens zijn wij doorgereden naar Hans Seelig om de nakomelingen van Merten te bekijken.

Ons laatste bezoek was bij Udo Schweneke om de hengsten Wito en Douglas te bewonderen.

Ons bezoek werd bijzonder op prijs gesteld door de hengstenhouders. Onze contacten met Duitsland zijn van groot belang voor de fokkerij in Nederland.

Wij willen als vereniging ons best gaan doen om voor volgend jaar twee dekhengsten naar Nederland te halen. Niet iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om naar Duitsland te gaan voor een dekking. Wij streven er ook naar om te proberen of er in Nederland meer diversiteit in de bloedlijnen kan komen. Dit alles is onder voorbehoud want we zijn nog in onderhandeling.  Nadere informatie van de afstamming van de hengsten volgt zo spoedig mogelijk.

Naast Remy, Maximus en Douglas zijn er nog meer Schwarzwälder Fuchs dekhengsten. Meer informatie hierover kunt u vinden onder dekhengsten.


Paard & Koets, 20 t/m 22 april 2018

Op dit prachtige evenement konden wij als Schwarzwälder Fuchs Vereniging niet ontbreken. Het was een hele mooie gelegenheid om dit geweldige ras en onze vereniging te promoten.

Alle drie de dagen is de mooie merrie Beauty (een Retter merrie) van Jo Verkoelen bij ons aanwezig geweest. Beauty heeft ook meegelopen met het rassen defilé.

Langs deze weg willen wij onze leden Jo, John, Jolanda, Karel, Simone en Thomas bedanken dat zij ook een dag voor hun rekening namen om aanwezig te zijn bij de stand. In het bijzonder willen wij de heer Verkoelen bedanken voor het beschikbaar stellen van zijn mooie merrie elke dag!

previous arrow
next arrow
Slider

Nieuwjaarsborrel en lezingen, 13 januari 2018

Op 13 januari 2018 organiseerde wij de eerste Nieuwjaarsborrel in het bestaan van de SFVN.

Vanaf 13:00 uur waren de leden van harte welkom bij:

Cafe De Olde Mölle, Schoolstraat 26 in Varsseveld.

Tijdens deze middag hadden we twee gastsprekers bereidt gevonden om een interessant en educatief verhaal te houden.

– Om 14:00 hield Karel Overvest een lezing over weidebeheer in het bijzonder paardenweides.
– Om 15:00 hield dierenarts Marc Meijer een lezing over vruchtbaarheid bij paarden.

Onder het genot van een drankje en een hapje hebben wij het nieuwe jaar ingeluid.


Veulenkeuring en stamboekopname merries, 16 september 2017

Zaterdag 16 september was de Schwarzwälder Fuchs veulenkeuring en stamboekopname voor merries op het terrein van Hippisch Centrum de Achterhoek in IJzerlo.

Het programma begon om 14:00 uur met als “blik op de toekomst”.  De hengst Merten, gereden door Simone Bink, werd voorgebracht. Merten heeft gedurende het dekseizoen in 2018 ter dekking gestaan in Nederland.

Hierna werden er 6 veulens gekeurd. Drie merries en drie hengstveulens. De veulens werden gekeurd door Frau Struck, Herr Roolfs en Herr Rinne van het Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen.

Er hadden zich 6 merries aangeboden voor stamboekopnamen. De merries werden eerst gemeten en daarna gekeurd.

Klik hier voor de deelnemerslijst (incl. stamboom) en de uitslag

Elite hengst Modus heeft samen met Eva Roemaat een demonstratie vrijheidsdressuur gegeven. Eigenaresse Marja de Bruin gaf hierbij commentaar. Modus genoot van het publiek en liet zich goed zien.

Daarna kwam de hengst Merten nog een keer. Dit keer werd hij aangespannen voorgebracht door Theo van Arem.

Jan Wolsink heeft drie paarden voorgebracht voor de verkoop en heeft er meteen één verkocht.

In de buitenbak waren Thomas van de Ploeg, Jan de Graaf en Gerard Korte samen bezig om een boomsleep parcours klaar te maken. Om iedereen te kunnen laten zien wat boom slepen inhoudt waren er diverse hindernissen van boomstammen gemaakt. De merrie Jasmin (van vader Donnergroll en moeder Leni van de hengst Milliardär) was hierbij helemaal in haar element. Thomas en Jasmin zijn regelmatig op diverse wedstrijden te zien in Nederland, maar ook in Duitsland. Het was een zeer geslaagde demonstratie.

video veulenkeuring, stamboekopname en demonstraties 2017

De Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland wil iedereen bedanken die heeft meegeholpen om deze dag tot een groot succes te maken. Wij willen ook Alice en Eddy van Hippisch Centrum de Achterhoek bedanken dat wij gebruik mochten maken van hun mooie accommodatie.

previous arrow
next arrow
Slider

Veulenkeuring in Kohlenbach, 12 en 13 augustus 2017

Op 12 augustus hebben de bestuursleden de veulenkeuring bezocht in Kohlenbach, georganiseerd door het Pferdzeuchtverband Baden-Württemberg. Na een regenachtige nacht werd het bij de aanvang van de veulenkeuring droog en wat later ging de zon ook nog schijnen.

Er werden ca. 50 veulens voorgesteld, verdeeld in groepen van de verschillende dekhengsten.

Falkenstein heeft 13 veulens voorgesteld, Dachs 9 veulens, Domingo 1 veulen en Ramstein heeft 5 veulens voorgesteld.

Ook zijn er veulens voorgesteld van de hengsten Roter-Milan, Vulkan, Wildbach, Feldsee, Rubin, Vento, Wildshutz en Vogt.

Hierdoor waren de veulens in de verschillende groepen goed te vergelijken. De kwaliteit van de veulens lag gemiddeld hoog. Voor, tijdens en na de keuring werd er her en der druk gehandeld, en vele veulens zijn van eigenaar veranderd.

Onder het genot van lekker eten en bier zijn er later op de avond nog vele contacten gelegd.

Op zondag 13 augustus was er een show programma waarin de Schwarzwälder Fuchs zijn veelzijdigheid goed liet zien. Zo werd er een Hongaarse post en een vierspan geshowd en werd er een carrousel en voltige demonstratie gegeven. De omgeving, het grote aantal veulens en de gezellige sfeer maakt dit een indrukwekkend evenement voor de liefhebber van dit prachtige paardenras!


Stamboekopname en veulenkeuring in Uelsen, 29 juli 2017

Zaterdag 29 juli 2017 was de keuring van de Schwarzwälder Fuchs in Uelsen. Helaas waren er maar 2 Schwarzwälder Fuchs veulens. Leyla (vader Markstein) van de familie Stähli (www.lazyhorseranch.de) en Florino (vader Feldbach) van de Familie Bosse.

René en Bela hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt en ook nog een fijn gesprek gehad met Ulrike Struck, van het stamboek van Niedersachsen, over onze keuring op 16 september in IJzerlo.


Merrie- en veulenkeuring in Aken, 1 juli 2017

Op 1 juli 2017 was er een Schwarzwälder Fuchs veulenkeuring van het Rheinisches Pferdestammbuch in Aken. Enkele leden en bestuur waren hierbij aanwezig. Er werden 8 veulens voorgesteld van de volgende hengsten: Remy, Ravel, Wito en Douglas.

Een Remy x Monsum veulen werd beloond met goud en een veulen van Ravel x Markstein werd beloond met zilver.

De andere veulens werden ook beloond met zilver.


Schwarzwälder Fuchs rit, 10 juni 2017

Op deze prachtige dag werd de jaarlijkse Fuchsen rit gereden in Ootmarsum. Hieronder kunt u het verslag lezen van een toekomstige Fuchseigenaar.

Eindelijk na een jaar is t zover, ik mag weer mee met de voorjaarsrit.

Het is rond half 11 en het begint al aardig druk te worden op het verzamelterrein. Na een heerlijk kopje koffie is iedereen klaar om te vertrekken. Het weer is prachtig en ik mag op de grote kar mee die helemaal vol zit met gezellige mensen.

De route is prachtig, echt genieten. We hebben een grote groep menners en ruiters, af en toe moeten we even wachten op elkaar en neemt de grote kar een andere route dan de rest.

Na ruim een uur rijden hebben we pauze en is t tijd om wat te drinken en een snack. De paarden krijgen wat te eten en water, zelf even de benen strekken en wat snelle gesprekjes met wat ruiters.

De rit gaat verder en de groep splitst even. De grote kar neemt een verkeerde route maar uiteindelijk komen we weer samen.

Een paar ruiters en menners willen even een stukje galopperen dus die gaan even een stukje lekker hard. We vervolgen ons pad weer en hebben nog een korte stop om even wat te drinken. Er wordt wat gewisseld op de karren en gaan op de weg terug naar het mooie Hoeve Springendal. Daar gaan we nog heerlijk bbq-en. Eerst even de paarden verzorgen, daarna heerlijk gegeten en veel leuke gesprekken gehad. Het was een topdag.

Iedereen bedankt voor alle gezelligheid.

Groeten Francis

(Toekomstige eigenaar van een Fuchs.)

previous arrow
next arrow
Slider

Veulenkeuring en stamboekopname merries, 17 september 2016

Zaterdag 17 September was het zover, de veulendag van Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland ( SFVN ) gehouden bij Hippisch Centrum de Achterhoek in IJzerlo.

Het programma begon met Irisje Muller die samen met (Rebel) Bram een leuke kür op muziek liet zien. Daarna kwamen er 4 veulens in de ring. De veulens werden beoordeeld door Herr Dollbaum van het Rheinisches Pferdestammbuch en Herr J. Joussen.

De 4 merries Ixcia, Irina, Pien en  Emilla kwamen voor een stamboek opname en voldeden aan de verwachtingen van het stamboek. Alle vier de merries zijn opgenomen in Stutbuch 1.

Als tip bij de veulens en merries gaven de juryleden mee dat er meer aandacht voor het toiletteren mag zijn.

Matz en Simone lieten een mooie kür op muziek zien.

Het showen van de stamboekhengst Wito door Herr U. (Udo) Schwenecke was een zeer verrassende aanvulling op een al mooie dag en liet zich van zijn goede kant zien. Dat de Schwarzwälder een allround paard is, werd bewezen door Caroline Sterel. Zij heeft met Matz enkele sprongetjes laten zien en dit deed hij met erg veel plezier.

Tevens was er een publieksprijs voor het mooiste/beste veulen. Dit was een spannende strijd tussen Bram van de familie Papen en Emma van Bert en Niek Peppelman. Bert en Niek Peppelman met hun merrie veulen Emma hebben de prijs gewonnen.

Het ras ‘Schwarzwälder Fuchs’ genoot veel belangstelling. Vele enthousiaste bezitters, fokkers en nieuw geïnteresseerde hebben deze dag tot een succes gemaakt. De prachtige locatie van Hippisch Centrum de Achterhoek heeft hier zeker ook aan bijgedragen!

Door het goede voorbrengen van Pascal Nahuis kwamen de veulens en hun merries goed tot hun recht. Namens de eigenaren hartelijk dank daarvoor.

De vereniging hoopt volgende jaar weer zo’n geslaagde dag te mogen organiseren en hopen op jullie medewerking!

previous arrow
next arrow
Slider

Schwarzwälder Fuchs rit, 28 mei 2016

De Schwarzwälder Fuchs rit dit jaar in Ootmarsum was weer een groot succes. We hebben genoten van de prachtige natuur.

video Schwarzwälder Fuchs rit 2016

previous arrow
next arrow
Slider

Schwarzwälder Fuchs dag, 4 oktober 2015

Op 4 oktober 2015 hebben we op stal Wibedaki in Harreveld een geweldige Schwarzwälder Fuchs dag gehad. Er is onder andere een clinic gegeven over werken met grondbalken, een men les en een demonstratie boomslepen.

Het filmpje en de foto’s geven een kijkje in wat we deze dag gezien hebben.

video Schwarzwälder Fuchs dag 2015

previous arrow
next arrow
Slider

Schwarzwälder Fuchs rit, 20 juni 2015

We hebben weer een mooie rit gereden in Ootmarsum. Van deze rit is een mooie foto collage film gemaakt. Via de onderstaande link kunt u de foto’s bekijken.

video Schwarzwälder Fuchs rit 2015


Schwarzwälder Fuchs rit, 4 oktober 2014

Dit jaar hebben we voor het eerst een Schwarzwälder Fuchs rit georganiseerd in Ootmarsum. Wat een succes. Iedereen heeft genoten van deze rit en het is zeker voor herhaling vatbaar.

video Schwarzwälder Fuchs rit 2014

previous arrow
next arrow
Slider

Veulenkeuring en stamboekopname merries, 2 augustus 2014

Zaterdag 2 augustus, een groot succes! Wij hadden dhr. Dollbaum op bezoek van het Duitse Rheinisches Pferdestambuch op het terrein van stal Hofs in Westendorp.

Er waren in totaal 6 merries en 3 veulens welke werden opgenomen in het stamboek en de veulen zijn netjes gechipt. De merries liepen goed punten en er zijn zelfs stamboek premies uitgedeeld aan de merries! Of te wel een zeer geslaagde dag.

Aan het einde van de opname liet de hengst Majoor zichzelf nog even zien in de bak. Zijn prachtige beweging en zijn mooi robuuste voorkomen deed heel wat liefhebbers hun harten sneller kloppen. De keurmeester was over Majoor ook zeer te spreken! Wij zijn trots op deze hengst!


Schwarzwälder Fuchs dag, 3 november 2013

Op zondag 3 november 2013 hebben we een Schwarzwälder Fuchs dag georganiseerd bij stal Wibedaki in Harreveld. Tijdens deze dag zijn diverse demonstraties gegeven. Zo heeft de familie Papen een voltige demonstratie gegeven op Sien, reden Irisje Muller en Simone Bink een dressuurproef, gaf Laura Hoogstraten een demonstratie lange lijnen met Fritz en konden we ook van de mensport genieten. Daarnaast werd Fuchs Fenne onder het zadel aan het publiek voorgesteld, Fuchs Rocco in westernstijl en het publiek kon genieten van 6 prachtige hengstveulens.

Het was een geweldige Schwarzwälder Fuchs dag! Alle deelnemers bedankt voor jullie enthousiasme en inzet!

Van deze dag is ook nog een video gemaakt: video Schwarzwälder Fuchs dag 2013

previous arrow
next arrow
Slider

1e Schwarzwälder Fuchs keuring, 27 oktober 2012

Op 27 oktober 2012 heeft de eerste Schwarzwälder Fuchs keuring plaatsgevonden in Bennekom bij manege Foliohoeve. De vereniging was in die tijd druk bezig een eigen stamboek op te richten. Een stap om dit mogelijk te maken was het houden van een keuring.

Om een in schatting te kunnen maken van de hoeveelheid Schwarzwälder Fuchsen in Nederland konden alle Fuchsen worden aangemeld, veulens, jaarlingen en ook hengsten en ruinen. Deze eerste keuringsdag was zeer geslaagd met een opkomst van 28 Schwarzwälder Fuchsen.

previous arrow
next arrow
Slider

Schwarzwälder Fuchs dag, 2006

In 2005 en 2006 heeft de huidige voorzitter René van Dijk een showprogramma georganiseerd. In die tijd bestond de vereniging nog niet.

Het was een afwisselend programma en een groot succes. Er deden veel eigen Schwarzwälder Fuchsen aan mee. Er werden diverse enkel- en twee spannen getoond en spectaculair was de demonstratie van het vierspan voor de strijdwagen.

Er werd een mooie carrousel demonstratie gegeven en er werd zelfs een veulen geveild.

Deze middag werd opgeluisterd door een dweilorkest en een optreden van Arne Jansen.

Dit mooie showprogramma werd mogelijk gemaakt omdat men bereid was van te voren op zondagavond te komen oefenen en elkaar te helpen. Zonder inzet van vrienden en kennissen was dit nooit gelukt.

Een samenvatting van deze show is te zien door op onderstaande link te drukken:
video van het showprogramma

Back to Top