SFVN

Veulen fokken

Een veulen fokken, welke keuzes moet je daarbij maken?

Fokdoel

Het belangrijkste voor jezelf is om na te gaan en te onderzoeken hoe je een gezond veulen fokt met een goed karakter en dito beweging.
Dit zijn de eerste vragen die een merriehouder zichzelf moet stellen.


Bedenk wat je fokdoel is en realiseer bovenal dat het fokken van een veulen plezier maar ook onvoorziene zorgen kan geven.


Stukje geschiedenis om een wijze hengstkeuze te maken:

Bij het zoeken naar een passende hengst is aandacht voor de afstamming het allerbelangrijkst. Omdat het ras in de 70’er jaren bijna was uitgestorven, is de genetische basis van het ras smal en het risico op inteelt groot. Daarom moet je altijd goed kijken naar de afstamming van je merrie en zoeken naar een hengst die zo weinig mogelijk verwantschap heeft met de merrie. De eerste letters van hengstennamen corresponderen vrijwel altijd met de bloedlijn waar ze uitkomen. Maar let op, want je moet niet alleen kijken naar de hengst zelf, maar ook naar de voorouders van zijn vader en moeder. Er moet zo weinig mogelijk overlap zitten in alle voorouders van jouw merrie en de hengst die je kiest. Zo zitten bijvoorbeeld de hengsten Retter (’77) en Moritz (’83), en Merkur (’69) bij heel veel Schwarzwälders in de voorouders. Als deze hengsten ook voorouders van jouw merrie zijn, moet je dus goed opletten

Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-26 om 21.56.42_a532bd96
IMG_1337
IMG_1338
IMG_1400
IMG_1315
IMG_1320
IMG_1374
Dirk
Exported-721
Exported-716
IMG_20210620_101056

Wat ook een rol bij de hengstkeuze kan spelen is wat voor papier je bij de merrie hebt. Merries die zijn opgenomen in Stamboek 1 (zie stempel/sticker in het paspoort) zijn het meest geschikt voor de fokkerij. In stamboek 1 worden alleen merries opgenomen die voldoen aan alle eisen qua exterieur (maten, bouw, gangen) en afstamming. Merries die niet aan al die eisen voldoen, komen in stamboek 2.

Als een stamboek 2 merrie wordt gekruist met een stamboek 1 hengst (meer uitleg over de hengstboeken kun je lezen onder stamboekzaken), dan kan een merrieveulen daaruit wel weer in stamboek 1 komen, mits ze op 3-jarige leeftijd aan alle eisen voldoet.

Een hengstveulen uit zo'n combinatie kan nooit stamboek 1 hengst (=dekhengst) worden. Zo'n hengstveulen is dus voorbestemd als ruin en gebruikspaard.

Wij kunnen een proefstamboom voor jou maken.

Heb je een hengst op het oog en zou je willen checken of je een optimale keuze maakt voor jouw merrie? Daar kunnen wij bij helpen. Wij kunnen via het programma ZooEasy een proefstamboom maken van jouw merrie en de beoogde hengst om te zien wat het inteeltpercentage wordt.


Wij hebben dan wel een goed leesbare scan nodig. Het liefst van de Eigentumsurkunde en als je deze niet hebt van het paspoort. Maak je een scan van het paspoort, controleer dan of de gegevens (ook bij de vouw!) goed leesbaar zijn. Dit mag je dan mailen naar fokken@sfvn.nl


Je kan ook een proefstamboom aanvragen door het formulier hiernaast compleet in te vullen. Wij zorgen dan dat je de proefstamboom met inteeltberekening z.s.m. in jouw mailbox ontvangt.

Bloedlijnen

Er zijn zes hengstenbloedlijnen: de D-, F-, de M- de R-, de W- en de V- lijn. De meeste Fuchsen hebben dus een naam die begint met een van deze letters! Als Fokker is het verstandig om een gezond veulen te fokken wat gelijkwaardig of een verbetering van je eigen merrie is. Fokken kan je veel plezier maar ook zorgen geven.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Afstamming en inteelt

Om het ras in stand te houden en te verbeteren is het heel belangrijk dat er veel veulens van goede kwaliteit (en dus met een zo laag mogelijk inteeltpercentage) bij komen.

Naast het risico van inteelt, hebben wij ook te maken met erfelijke eigenschappen. Bijvoorbeeld dat bepaalde rassen last hebben van een genetisch defect waardoor spierproblemen kunnen ontstaan (PSSM). Gelukkig zijn de meeste Schwarzwälder Fuchs hengsten hier inmiddels op getest. 

Met welke letter begint de naam van je veulen?

In de Schwarzwälder Fuchs wereld is het de gewoonte dat een merrieveulen een naam krijgt met de beginletter van moeders naam en een hengstveulen een naam krijgt met de beginletter van vaders naam. Kan ook per stamboek( deelstaat) verschillen. Check de moederlijn en vaderlijn in het paspoort.