De veelzijdigheid van een Schwarzwälder Fuchs

De Schwarzwälder Fuchs is een zeer veelzijdig paard, dat je voor allerlei verschillende disciplines kunt inzetten. Of je nu wil rijden, mennen, boomslepen en ploegen of je wilt je toeleggen op het fokken, met een Schwarzwälder Fuchs kan je alle kanten op. De Schwarzwälder Fuchs is er voor jong en oud!

Hieronder kun je per discipline lezen wat er zoal gedaan wordt met een Schwarzwälder Fuchs.

Dressuur

De Schwarzwälder Fuchs uitermate geschikt om recreatief mee te rijden. Door zijn rustige karakter en werkwilligheid, in combinatie met soepele en ruime gangen is het een fijn paard om mee te werken. Er zijn Schwarzwälder Fuchsen die dressuurmatig worden bereden, zij rijden mee tot subtop-niveau. Door de barokke bouw van dit ras kost dit wel wat meer training en inspanning, maar het is zeker mogelijk om ver te komen.
Terug naar het overzicht van disciplines

Dressuur met een Schwarzwälder Fuchs Dressuur met een Schwarzwälder Fuchs Dressuur met een Schwarzwälder Fuchs

Springen

Met een Schwarzwälder Fuchs is het zeker mogelijk een parcours te springen. Je moet alleen niet verwachten dat je een barrage kan winnen op snelheid en ook de hogere hindernissen zullen gelet op hun bouw te hoog gegrepen zijn. Een hindernis in het bos moet op zich ook geen probleem zijn.
Terug naar het overzicht van disciplines

Springen met een Schwarzwälder Fuchs Springen met een Schwarzwälder Fuchs

Mennen

De Schwarzwälder Fuchs is zeer geschikt voor het mennen omdat de bewegingen vlot en wendbaar zijn. De rug en achterhand zijn breed en goed bespierd en daarbij toont hij veel stuwing vanuit de achterhand. Door zijn vriendelijke en makkelijke karakter en werkwilligheid in combinatie met een goed uithoudingsvermogen is het een allround menpaard. Het mennen bestaat uit verschillende disciplines, zoals recreatief, dressuur, vaardigheid, samengesteld en mendurance.
Terug naar het overzicht van disciplines

Mennen met een Schwarzwälder Fuchs Mennen met een Schwarzwälder Fuchs

Boomslepen

Het boomslepen is een discipline die terug voert naar de oorsprong van dit ras. In het Zwarte Woud waren deze paarden onmisbaar voor de bosbouw. Door de steile hellingen en dichte bebossing konden machines hier niet komen. Het voordeel van slepen met paarden is dat de ondergrond niet beschadigt en er geen schade ontstaat aan bomen en wegen.

In opdracht van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particuliere landeigenaren wordt het boomslepen met paarden tegenwoordig nog uitgevoerd in kwetsbare gebieden. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren regelmatig boomsleep dagen waarbij de deelnemers de omgezaagde bomen uit het bos moeten slepen.

Voor liefhebbers worden er regelmatig wedstrijden georganiseerd waarbij de deelnemers een vaardigheidsparcours moeten afleggen met boomstam van min. 8 meter.
Terug naar het overzicht van disciplines

Boomslepen met een Schwarzwälder Fuchs Boomslepen met een Schwarzwälder Fuchs Boomslepen met een Schwarzwälder Fuchs

Grondwerk/vrijheidsdressuur

Een Schwarzwälder Fuchs is heel leergierig en werkwillig. Dat maakt een Fuchs ook uitermate geschikt om grondwerk en vrijheidsdressuur mee te gaan doen. Met grondwerk werk je met je paard waarmee je je lichaamstaal aanpast aan de eigen taal van je paard. Hiermee kom je beter in contact met je paard en bouw je aan de onderlinge vertrouwensband.
Terug naar het overzicht van disciplines

Grondwerk en vrijheidsdressuur met een Schwarzwälder Fuchs Grondwerk en vrijheidsdressuur met een Schwarzwälder Fuchs Grondwerk en vrijheidsdressuur met een Schwarzwälder Fuchs

Lange/dubbele lijnen

Heb je een keer geen zin om te rijden, dan is het werken met dubbele lijnen ook erg leuk om te doen. Als je voldoende ervaring hebt, kun je ook een behendigheidsparcours bouwen en kijken of het samen met je Fuchs lukt om de door jouw bedachte vaardigheden goed te volbrengen.
Terug naar het overzicht van disciplines

Lange lijnen met een Schwarzwälder Fuchs Lange lijnen met een Schwarzwälder Fuchs

Ploegen

Voordat de mechanisatie in de landbouw zijn intrede deed werden alle werkzaamheden op de boerderij met paarden uitgevoerd. Het ploegen was een belangrijk onderdeel hiervan. Bij het werken met paarden is de samenwerking van mens en dier heel belangrijk. Het paard dient goed te reageren op de stem van de “bouwmeester”* en alle commando’s uit te voeren. * Bouwmeester: boer of boerenknecht die achter de ploeg loopt.

Door het rustige karakter en de krachtige achterhand van een Schwarzwälder Fuchs is dit ras zeer geschikt voor het werken voor een ploeg. Goed ploegwerk valt of staat bij rustige en sterke paarden die gelijkmatig de ploeg kunnen trekken. Er worden in Nederland regelmatig wedstrijden en clinics georganiseerd waar de liefhebber aan kan deelnemen. Doordat het ploegen erg zwaar is voor het paard moet men veel tijd besteden aan het opbouwen van de conditie van het paard.
Terug naar het overzicht van disciplines

Ploegen met een Schwarzwälder Fuchs Ploegen met een Schwarzwälder Fuchs Ploegen met een Schwarzwälder Fuchs

Weideslepen

Weideslepen met uw Schwarzwälder Fuchs is een goed voorbeeld van het nuttige met het aangename te combineren. Het regelmatig slepen van het weiland is goed voor de grasmat en zal zorgen voor mooie vlakke bodem, ook de conditie van het paard en van de eigenaar zal hierdoor verbeteren. Omdat het paard bij het weide slepen veel kracht moeten leveren is het belangrijk de conditie op te bouwen en op tijd rust te geven.
Terug naar het overzicht van disciplines

weideslepen met een Schwarzwälder Fuchs

Voltige

Voltige is een aparte tak in de paardensport, waarbij je als een acrobaat allerlei manoeuvres op en naast het paard maakt. Het rustige, koelbloedige karakter van de Schwarzwälder Fuchs leent zich uitstekend voor deze sport.