Diensten

Op deze pagina kunt u informatie vinden over de diensten die de vereniging aanbiedt, namelijk:

Schwarzwälder Fuchs te koop

Te koop: hengstveulen Douwe

Douwe is geboren op 21-04-2022 en is van Douglas x Federsee. Op de veulenkeuring in IJzerlo ontving hij premie 1a. Hij staat in Noordwijk aan zee, houdt van borstelen, kriebelen en wassen. Loopt in de wei en ‘s nachts staat hij op stal. Hij staat ook met andere paarden en begroet je vriendelijk als je aankomt. Meer informatie bij Catharine Barnhoorn, 0610222502

 

 

Te koop : 2 jarige ruin Mambo

(geplaatst: 25-9-2021)
Mambo is 2 jaar. De moeder is Eira en de vader Merten. Mambo is geënt. Hij kan al veel grondwerk en ook een zadel op zijn rug vindt hij niet erg. Hij pakt alles goed op. Meer informatie: telefoon 0615277312 (Carla Zwekars).
Mambo staat gestald in Chaam.
 
 

Te koop: 15 jarige merrie Fenne,     Verkocht.

(geplaatst: 22-4-2021)
De eigenaar van 15 jarige merrie Fenne wordt ouder en zoekt een goed plekje voor haar. Fenne staat nu in paddock en wei en ‘s avonds op stal. Ze heeft een goede afkomst (eerste prijs bij de merriekeuring een aantal jaar geleden) en is 1.48m hoog. Ze wordt regelmatig onder het zadel bereden en de eigenaar ment met haar. Fenne gaat niet zomaar met iemand mee – geen handelaren of maneges. Neem contact op het het secretariaat voor meer informatie.
Fenne

Terug naar het overzicht >

Tips bij aankoop

 • Bij aankoop van een Schwarzwälder fuchs spelen de emoties vaak een rol, probeer voldoende objectief te blijven, want het is vaak een aankoop voor langere tijd. Je mag/kan altijd om extra informatie vragen bij de vereniging voor de aankoop. Dit kan via de mail.
 • Koop je een paard in Nederland dan heb je met de Nederlandse wetgeving te maken. Maar koop je een paard in het buitenland dan geldt de wetgeving van dat Land.
 • Wanneer je een Schwarzwälder fuchs gaat kopen en de verkoper is eigenaar, dan is hij/zij in het bezit van het Europees paspoort ( Equidenpass) en van een extra belangrijk formulier, de “Eigentumsurkunde” (certificaat of ownership) . Zijn deze beide papieren niet aanwezig dan is de verkoper niet de eigenaar. Meestal heb je dan te maken met de houder van het paard en dit is wettelijk wat anders.  Je kan ook een koopovereenkomst opstellen en daarin laten beschrijven wat er is overeengekomen ( bv. wat is er bekend  en vertelt over de gezondheid en/of erfelijke gegevens) en deze overeenkomst door beide partijen laten ondertekenen.  Een gezondheidskeuring door een onafhankelijke dierenarts is altijd een optie en deze dient voor de koop te gebeuren. Ook is een PSSM ( erfelijkheidsonderzoek) een optie. Omdat het enige tijd duurt voordat de uitslag bekent is dient te worden overeengekomen hoe hiermee wordt omgegaan na de uitslag. Je kan ook altijd informatie opvragen bij de vereniging per mail of er gegevens bekend zijn van de bloedlijnen.
 • Ga je over tot koop dan dienen bij betaling beide documenten worden overhandigd, alleen dan ben je nieuwe eigenaar. Ook moet de Schwarzwälder fuchs aangegeven en op naam worden gezet bij het stamboek ( hier zijn kosten aan verbonden, dat kan op een later tijdstip bij de keuring te IJzerlo, vraag informatie aan welke gegevens ze nodig hebben) Houd altijd een kopie achter.  Voor nog meer tips: regels paardenhouder/rvo.nl/rijksdienst.
 • Per 21 april 2021 is er een registratie plicht voor paarden en ezels. Voor informatie zie facebook bericht van onze vereniging op 12 jan.2021, artikel van de KWPN.
 • Bij stamboekdieren staat op het paspoort en Eigentumsurkunde het stamboeknummer vermeld, het UELN nr. Dit is een uniek nummer met verschillende gegevens , Bijvoorbeeld het nummer 436360506918

  436360
  stamboek waar het paard is ingeschreven
  05
  ras (kan per stamboek verschillen)
  069
  registratienummer stamboek/brandmerk
  18
  geboortejaar
 • Paarden in Nederland dienen allemaal gechipt te zijn, dit nummer is iets anders als het stamboeknummer. Aan de hand van de eerste 3 cijfers van het chipnummer kan worden achterhaald in welk land het dier is gechipt en geboren. Een paard wat in Nederland is geboren moet dus een chipnummer hebben wat begint met 528……., 056 = België, 276 = Duitsland, 250 = Frankrijk, 616 = Polen.
 • Koop je een Schwarzwälder fuchs merrie en wil je ermee gaan fokken, lees dan eerst de regels door waaraan de merrie moet voldoen om stamboekwaardig te kunnen fokken. Een merrie moet bijvoorbeeld minimaal een stokmaat hebben van 1.48m., daar wordt niet van afgeweken.
 • Kloppen deze punten niet met de informatie die je hebt gekregen dan is dat stof tot nadenken.

Terug naar het overzicht >

Tenaamstelling/overschrijven

Het op naam zetten van jou Schwarzwälder Fuchs is het makkelijkst te regelen bij de keuring van onze vereniging te IJzerlo in begin September. Stuur dan alle gegevens van uw paard en u zelf  + scan van Eigentumsurkunde naar de mail van de vereniging en zij regelen het dan met de mensen van het stamboek. Tijdens de keuring dient u dan aanwezig te zijn met het paspoort en het verschuldigde bedrag. Meestal is er tijdens de keuring een moment om dit te regelen, dit wordt in het programma boekje vermeld.

Terug naar het overzicht >